KEUKEN DE PUNT

Samen eten verbindt! Die wetenschap wekte een aantal jaren geleden het verlangen op naar een professionele keuken met restaurantgedeelte waar we als gemeente elkaar kunnen ontmoeten.
Tot die tijd had het Huis der Helden een keuken waar voor een beperkte groep gekookt kon worden. De Punt had slechts een uitgiftepunt voor koffie en thee.

Gezellig én praktisch!
We begonnen te dromen van een professionele keuken waar we honderden maaltijden mee kunnen uitserveren. Op die manier kan iedereen die op zondag onze samenkomst bezoekt, gezellig blijven ‘plakken’. Niet alleen voor koffie of thee, maar dan dus ook voor lunch. Gezellig én praktisch: we zijn een regiokerk waardoor een deel van de bezoekers van ‘ver’ komt. Ideaal dus om meteen na de dienst aan te schuiven voor de lunch, in plaats van daarvoor snel naar huis te moeten gaan.

Zegen voor Zwijndrecht
Zo’n professionele keuken zou ook tegemoet komen aan een andere grote wens: om tot zegen te zijn voor de stad waarin we kerk zijn. Want ook in Zwijndrecht is er armoede en eenzaamheid. Hoe mooi is het om als kerk je deuren te kunnen openen en gratis gezonde maaltijden aan te kunnen bieden aan zowel gemeenteleden als stadsgenoten!

Verbouwing
Een groot team onder leiding van Lucas Ruitenberg begon met inventariseren en onderzoeken. Welke mogelijkheden waren er voor zo’n keuken? Hieruit bleek dat de voormalige Quest de beste plek was om de nieuwe keuken te creëren. Tijdens dit proces is ook de wens en noodzaak gebleken voor een centraal magazijn. Daarvoor is een deel van het podium in de Punt ‘opgeofferd’.

In de eerste maanden van 2020 ging de verbouwing van start! De Quest en een deel van het podium zijn toen afgebroken en er zijn toen voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de keuken. In de zomer is de keuken geplaatst, die aan alle eisen van een restaurant voldoet en waar momenteel 250 maaltijden bereid kunnen worden. Ook is er rekening gehouden qua ruimte om op termijn de apparatuur met een extra oven uit te breiden om zo het dubbel aantal maaltijden te kunnen bereiden. Daarnaast bevat de keuken een spoelkeuken en koel- en vriescel.

Inmiddels is de keuken al een aantal jaar in gebruik. Naast de lunches op zondag, wordt er 2x per maand gekookt door het team van Food4You; de droom om gratis gezonde maaltijden aan te bieden aan gemeenteleden én stadsgenoten is gerealiseerd! Verder zijn er nog tal van activiteiten en events waarbij de keuken een grote zegen is. Denk aan concerten, vergaderingen, kinder- en jeugdevents en vele andere momenten waarop (groepen) mensen samenkomen voor een hapje en drankje!